Dobrý den, dnes je 25.04.2024 - 01:50
1. samizdatový internetový magazín v prvobytně pospolném kapitalismu a rozvinuté tržní demokracii

Včera, tedy 4. prosince 2014, se objevila na našich serverech zpráva, že do ČR přijel jeden z nejvýznamnějších čínských byznysmenů, pan Chan Chaut (víceprezident čínské federace soukromých podniků) na další jednání s prezidentem Zemanem. Jen investice do nového sídla tohoto sdružení v Praze bude představovat více než 100 milionů korun. Jedná se tedy o pokračování už nejen politických rozhovorů započatých v nedávné době Zemanem v Číně, ale jedná se o přeměnu nejrůznějších memorand ve skutečné smlouvy a činy. Tedy o konkrétní byznys! Např. pro firmu Moser to znamená, že se stává exkluzivním partnerem pro silnou skupinu nejen podnikatelů v Číně. V dubnu 2015 zde firma otevře svůj první velký vlajkový obchod v Šangaji. Pro firmu to znamená jen v prvním roce obrat v řádech milionů Eur (Moser je dnes středně velká firma s asi třemisty zaměstnanci, ale nikde není napsáno, že se nemůže během pár let rozrůst na x násobek, no alespoň si tamější zaměstnanci trochu pomohou). Zeman se prý dohodl s tímto pánem na tom, že se budou setkávat velmi často a že s každým podáním rukou budou proudit nějaké investice (teď se jedná o cestovním ruchu, zemědělství, technologiích, vědě).To by ale nebylo až zas tak výjimečné.

 

Pozoruhodné je něco jiného. Unikátnost je v tom, že si Čína zvolila jako partnera pro oblast své expanze v Evropě právě Českou republiku. Budeme tedy její základnou, jejím předpolím pro jejich další evropské aktivity. Svědčí o tom nejen slova pana Chan Chauta (blízký přítel prezidenta Číny) ale i to, že na našem území bude zřízena pobočka největší státní čínské banky (to se jen tak někomu nepodaří zařídit), pro byznysmeny se dále zavede třeba přímá letecká linka z Prahy do Číny. Už nyní se podepisují první obchodní kontrakty. Dnes zatím v relativně malé míře, ale je to jen začatek něčeho, zřejmě, velkého! Nebude tak daleko k tomu, aby zde začali vznikat česko – čínské podniky a aby sem začal proudit tolik potřebný čínský kapitál. Myslím si totiž, že když Čína přistoupila na to, aby jejím nejdůležitějším partnerem pro oblast celé Evropy byla zvolena právě naše země, tak je to z mnoha hledisek něco, co se dá nazvat unikátním husarským kouskem prezidenta Zemana. Čína nám tímto projevuje nejen velkou důvěru, ale zároveň oceňuje to, že jako partner jsme pro ni spolehlivou a přátelskou zemí. Myslím, že tímto geniálním tahem toho Zeman pro svoji republiku již teď udělal daleko více, než celá generace politiků a prezidentů před ním za celých 25 let (snad kromě Masaryka, jenže ten žil v úplně jiné době a měl úplně jiné starosti).

 

Myslím, že o něčem takovém snila i paní Merkel, stejně tak, jako pan Hollande ve Francii či pan ministerský předseda V. Britanie, pan Cameron. Zajistilo by to totiž těmto světovým politikům v jejich zemích u jejich občanů (voličů) politickou nesmrtelnost! Co to u nás zajistí Zemanovi si neodhaduji předpovědět. Víme moc dobře, v žoldu koho u nás kope podstatná většina média, hlavně ta naše nejobjektivnější Čt v celém vesmíru, která se o téhle „banalitě“ dne 4. prosince 2014 nikde ani slovem nezmínila. Je to ale jasné, vůbec se jí to nehodí do krámu, Zeman by si na tom mohl udělat nějaké politické body a to se nesmí, za žádných okolností, připustit, že pane Dvořáku? Nehodí se to ani ostatním politikům (už tak je Zeman takovým způsobem přečnívá, že jim z toho musí být naprosto špatně – výjimka je Babiš), intelektuálům, ekonomům, politologům a dalším komentátorům, o kterých moc dobře dnes už víme, na ruku koho dnes jdou a jaké jsou jejich názory na Zemana. Jenže nikdo z těchto jmenovaných institucí ani lidí nebudou psát historii! Tu budou psát až historikové na základě doložitelných faktů. A myslím, že Zemana právem ocení, protože, dle mého názoru, je to v pravdě „majstrštyk“. Zeman se tímto svým skutkem zařadí mezi nejuznávanější české politiky, pravé státníky, kteří nezpochybnitelně pro tu naši zemi něco velkého a nosného, učinili. Miloš Zeman je totiž široko daleko v Evropě jediný politik, který hájí národní zájmy své země při návštěvách v cizině jako lev, o Zemanovi víme, že je národní patriot a kdyby takovým patriotem býval třeba Václav Havel, těžko by dnes stála jeho busta v USA, ale byla by v Česku, nejspíše někde na Václavském náměstí.

 

Je nutno si uvědomit, že Čína je již dnes nejsilnější světovou ekonomikou. A nejen to. Oni do budoucna budou lídrem na světové šachovnici dějin (politické, ekonomické, ale i jiné). Čína je totiž největším věřitelem nejzadluženějšího státu světa, tedy USA. Nejen že drží značnou část aktiv USA, ale mají i největší podíl na těch nejvíce rozhodujících úvěrech. A tak se jednou může stát (a myslím, že to nebude trvat dlouho), že Čína bude diktovat USA, co se má dít, o čem se bude rozhodovat, atd. Má k tomu ekonomickou moc díky svému dobře fungujícímu hospodářství (je to nejlidnatější země s obrovským potenciálem), má stále větší a rostoucí vliv a moc politickou a nadarmo se neříká, jsi-li věřitelem něco o pánu a kmánu či sluhovi, co myslíte? Čína totiž podstatně omezí USA v její rozpínavosti i ve hře na celosvětového četníka!

 

Takže to je tak asi vše, co jsem vám chtěl dnes sdělit. Jistě mě dost lidí (hlavně červených kartičkářů) namítne něco v tom smyslu, že je nějaký obchod s Čínou vůbec nezajímá (jak by také mohl při bližším pohledu, co jsou oni vlastně zač), že důležitější jsou lidská práva. Ale i o nich Zeman v Číně mluvil, ale oni to jako argument nikdy nepříjmou. Mají svou pravdu, i když poněkud drsně překroucenou. A tak jim já dnes ze své pozice sdělím, ať se raději zajímají o lidská práva u nás! Asi mě dost obyčejných lidí dá za pravdu, jak jsou ohýbána a zneužívána práva právě u nás. Začíná to exekutorskou mafií (stát ve státě), která z velkého počtu lidí vyrábí bezdomovce a chudáky jak na běžícím pásu, pak tady máme justiční mafii, kde se obyčejný člověk po celé dlouhé roky jen tak nedovolá spravedlnosti v jakékoliv věci, pakliže nemá slušné konto na zaplacení těch nejlepších advokátů a končí to u matek samoživitelek a zdravotně hendikepovaných lidí (často nezaměstnaných), kteří by také mohli o svých útrapách a vymahatelnosti práv v mnohém vyprávět. Ale to je vše už jiné téma a tomu jsem se zde věnovat nyní nechtěl.

 

Roman Mihola

Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR