Dobrý den, dnes je 28.03.2024 - 19:25
1. samizdatový internetový magazín v prvobytně pospolném kapitalismu a rozvinuté tržní demokracii

Inaugurační projev

Jarda Škrabánek – písmák a filosof

 

Ringo, docela jsem čekal na inaugurační projev Miloše Zemana. Jednak proto, protože on sám jej avizoval jako doposud neobvyklý, neotřelý a o to víc, protože jej znám jako skvělého řečníka. Samozřejmě že jej nerozebírám celý, ale nejvíc mně zaujala část (a proto Ti o tom píši), kde se zmínil o tzv. ostrovech pozitivní a negativní deviace, coby dvou protipólech, které se ve společnosti projevují, působí a popsal jejich rozdíly. V podstatě tím vyjádřil existenci dvou skupin, což je teorie, která mě velice zaujala a s níž už dlouho pracuji (později jsem ji objevil také u MUDr. Koukolíka, který je rozlišuje coby mocensko-konfrontační a kulturně-humánní). Velice stručně jsem Ti jej popsal v úvaze, kterou jsem nazval Experiment a kterou jsi přejmenoval na výstižnější „Nerovný boj“ , protože ten boj skutečně nerovný je a jsem rád, že´s ji umístil na svých webovkách. Velice vítám, že Miloš Zeman tento jev, ač možná neuvědoměle, ale zřetelně pojmenovává.

 

Ten projev se mi i jinak docela líbil. V politice lze vidět více těch, kteří mluví z patra. Ti zdatnější pak navíc tak skvěle (a M.Z. mezi ně patří), že se to dá rovnou tisknout. Problém ovšem nastává v tom, jestli to, co řekli, bude ochoten také ještě někdo číst. Miloš Zeman je nad nimi tím, že mnoho z těch, kteří si jej rádi poslechnou, si to, co slyšeli, ještě i rádi přečtou.

 

Klaus například napsal mnoho knih. Ovšem kdyby je napsal kdokoliv jiný, umře hlady. Takto je jejich odbyt zajištěn tím, že si je jeho početní uctívači navzájem dávají darem (kde pak povětšinou nepřečteny leží ladem).

 

Měj krásné dny, Jarda

Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR